Welcome to Our Website

Proč máme povinnost revize elektroinstalace


Už jako malým dětem nám rodiče říkali, že elektřina může být i nebezpečná. A není divu, silnější elektrický šok může osobu se slabším srdcem dokonce i zabít. Rozhodně se tedy vyplatí být opatrný, zvláště když si uvědomíme, kolik přístrojů na elektřinu kolem sebe máme. Pravdou však je, že mnozí lidé tuto skutečnost poněkud opomíjejí.

V první řadě je potřeba říci, že, i když to mnoho lidí neví, povinnost revize elektroinstalace je dána zákonem. Ten nám také říká, v jakých intervalech by měla být prováděna. Ty jsou totiž různé, podle stáří elektroinstalace a také podle typu a stáří budovy. Avšak ačkoliv majitelé domů a bytů tuto povinnost mají, ve skutečnosti ji dodržují pouze podnikatelé a majitelé bytových domů. Naprostá většina běžných lidí o to nejeví příliš velký zájem.

transformátor vysokého napětí

Důvod je zde poměrně jednoduchý: na elektřinu jsme si zkrátka zvykli tak, že si již její nebezpečí nepřipouštíme. Navíc je faktem, že k problémům dochází pouze poměrně zřídka. Zdá se tedy zbytečné utrácet peníze, když se s největší pravděpodobností stejně nic nestane. Ovšem, jak už se mnoho lidí přesvědčilo, není to nijak dobré řešení. Hasiči mohou vyprávět, kolik požárů, ke kterým vyjíždí, je způsobeno právě vadnou elektroinstalací.

probíhající revize elektřiny

Je tedy jasné, že zde bychom šetřit rozhodně neměli. Také se nevyplatí, abychom si tuto revizi nechali udělat od příbuzného či známého elektrikáře, pokud mu stoprocentně nevěříme. Je totiž nutné, abychom se dozvěděli, pokud je něco špatně, a mohli dané problém včas odstranit. V opačném případě by to snadno mohlo vést k neštěstí.

Ačkoliv tedy elektřinu máme v podstatě všude kolem sebe, rozhodně se nevyplatí si s ní zahrávat. Je potřeba, abychom se před ní měli na pozoru. Jistě, jedná se o velmi užitečnou věc, avšak nesmíme zapomínat, že může být i velmi nebezpečná. Rozhodně se tedy vyplatí, abychom byli připraveni. I zde je totiž prevence mnohem lepší a levnější, než léčba.