Welcome to Our Website

Je ekonomicky výhodnější vlastní auto nebo hromadná doprava


Vlastnictví osobního automobilu se dnes stalo něčím naprosto běžným, především proto, že ceny starších typů automobilů se značně snížily, takže si je může dovolit více lidí. Mnoho z nás je také preferuje před hromadnou dopravou. A jedním z důvodů, proč tomu tak je (samozřejmě kromě pohodlí a lepší mobility) jsou i finance. Přeci jen, lístky na autobus či vlak nejsou nejlevnější, zvláště když jezdíte každý den například do zaměstnání. Proto se vyplatí mít vlastní vůz.

 

dnes má vlastní auto téměř každý

 

To ovšem není až taková pravda, jak si lidé obvykle myslí. Ve skutečnosti totiž velmi často počítáme pouze s pořizovací cenou auta, avšak zapomínáme počítat s dalšími výdaji, které na ně máme. A když je spočítáme, dostaneme se na částku, která nás možná překvapí.

 

V první řadě je to samozřejmě již zmíněné pořízení auta. To je minimálně v řádu desetitisíců, leckdy však i statisíců, tedy pokud chceme alespoň trochu spolehlivý vůz. Většinou počítáme s tím, že se nám tato částka vrátí, jak ušetříme za hromadnou dopravu. Ovšem tato návratnost není až tak rychlá.

 

autobus veřejné hromadné dopravy

 

Dále zde totiž máme povinné ručení, které je nutné platit. Ceny se samozřejmě budou lišit podle typu vozidla i řidiče, avšak většinou můžeme počítat s částkou okolo deseti tisíc korun ročně. Jistě, když je to rozloženo do měsíčních plateb, tak to nevypadá tak hrozně, avšak spočítejme si, kolik platíme za rok. A pokud máme i havarijní pojištění, částka se ještě zvyšuje.

 

Opomenout nesmíme ani pohonné hmoty, jejichž cena poměrně značně fluktuuje. Zde samozřejmě závisí na tom, jak moc řídíme, avšak i tak jsou to často pěkné peníze.

 

K tomu pak připočítejme pravidelné technické a emisní kontroly, nezbytné opravy a fakt, že vůz možná vydrží sloužit tak 10, možná 15 let, ale pak bude nutné koupit si nový. Skutečně se nám za tu dobu částka, kterou bychom dali za hromadnou dopravu, vrátí? Skutečností je, že nikoliv. Proto, pokud chcete skutečně ušetřit, jezděte autobusem či vlakem.